Usein kysyttyä / Usein kysyttyä / Ansiopäivärahan hakeminen

Ansiopäivärahan hakeminen

Valitse alta haluamasi ansiopäivärahan hakemiseen liittyvä kysymys

Voinko hakea ansiopäivärahaa etukäteen?

Et voi. Ansiopäivärahaa haetaan aina jälkikäteen joko neljän viikon tai kuukauden jaksoissa. Voit lähettää hakemuksen kassalle aikaisintaan viimeisenä haettavana päivänä.

Ensimmäisen ansiopäivärahahakemuksen voit lähettää kassalle kuitenkin jo siinä vaiheessa, kun olet ollut työttömänä kaksi viikkoa maanantaista sunnuntaihin. Mikäli työttömyytesi alkoi keskellä viikkoa, täytä ensimmäinen hakemus kyseisen viikon loppuun sekä kahdelle seuraavalle viikolle.


Esimerkki ensimmäisestä ansiopäivärahahakemuksesta

 

Ensimmäinen työttömyyspäivä on 9.8.2016. Ensimmäinen hakemus täytetään kyseisen viikon loppuun sekä kahdelle seuraavalle viikolle eli ajalle 9.8.-28.8.2016.

ELOKUU 2016

matiketopelasu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

 


Mikä ero on verkkopalvelun ansiopäivärahahakemuksella, ansiopäivärahan jatkohakemuksella (ei muutettava) ja ansiopäivärahan jatkohakemuksella (muutettava)?

Ansiopäivärahahakemuksia on verkkopalvelussamme kolmea eri tyyppiä.

Ansiopäivärahahakemus eli ns. alkava hakemus on sisällöltään jatkohakemuksia laajempi. Voit käyttää sitä silloin, kun:

  • haet ansiopäivärahaa ensimmäistä kertaa
  • et ole saanut vielä päätöstä ensimmäiseen hakemukseesi (järjestelmä ei tässä tapauksessa tunnista sinua vielä jatkohakijaksi)
  • edellisestä ansiopäivärahan maksusta on kulunut yli kolme kuukautta
  • edellinen maksusi on ollut muuta kuin ansiopäivärahaa

 

Ansiopäivärahan jatkohakemus (ei muutettavaa) on suppeampi kuin ns. alkava hakemus. Se on tarkoitettu kokonaan työttömille tai lomautetuille, joiden ensimmäinen hakemus on jo käsitelty ja jotka hakevat ansiopäivärahaa koko hakujaksolta (neljä viikkoa tai kuukausi). Hakemus aukeaa verkkopalvelussa valmiiksi esitäytettynä työttömyyskassan maksatusjärjestelmän tietojen mukaisesti joko neljän viikon tai kuukauden ajalta. Hakemuksen lähettämiseksi sinun täytyy vain painaa Allekirjoita ja hyväksy -painiketta.

Ansiopäivärahan jatkohakemus (muutettavaa) on niin ikään suppeampi kuin ns. alkava hakemus. Se on tarkoitettu mm. soviteltua ansiopäivärahaa hakeville tai kokonaan työttömille, jotka hakevat päivärahaa normaalia hakujaksoa lyhyemmältä ajalta (kuten esimerkiksi työn tai koulutuksen alkaminen). Hakemuksessa voit valita hakujakson jokaiselle päivälle tilanteeseesi sopivan selvityksen (esimerkiksi työssä+työtunnit/työtön/lomautettu/TE-palvelu ym.).

akt

 

itf

tatsi