Usein kysyttyä / Usein kysyttyä / Työ toisen EU-lipun alla purjehtivalla aluksella

Työttömyysturva työskenneltäessä toisen EU-lipun alla purjehtivalla aluksella

Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa on vapaaehtoinen työttömyyskassojen hoitama työttömyysvakuutus. Näissä maissa sinun tulee huolehtia itse vakuuttamisesta ja hakea työttömyyskassan jäsenyyttä. Muissa EU-maissa olet vakuutettu työnteon kautta (pakollinen työttömyysvakuutus).

Valitse alta haluamasi toisen EU-lipun alla purjehtivalla aluksella työskentelyyn liittyvä kysymys.

Kuinka toimia, jos teet työtä toistaiseksi voimassaolevassa työsuhteessa Ruotsin lipun alla purjehtivalla aluksella, mutta asut Suomessa?

Toimi seuraavasti, jotta säilytät oikeuden ansiopäivärahaan työttömyystilanteessa asuinmaassasi Suomessa:

  1. Hae jäsenyyttä ruotsalaisesta työttömyyskassasta, vaikket muuttaisi Ruotsiin. Työttömyysturvan säilyminen edellyttää, että olet ollut työttömyyskassan jäsen, eli vakuutettu siinä maassa, minkä maan lipun alla laiva purjehtii.
  2. Siirrä jäsenyytesi välittömästi. Sinun tulee itse hoitaa vakuuttaminen oikeassa maassa. Ruotsin merimiesliiton (SEKO Sjöfolk) kotisivuilta www.seko.se, kohdasta A-kassan löydät tarvittavat yhteystiedot ja muuta tietoa. Kassan nimi on A-kassan för Service och Kommunikation. Kysy tarvittaessa lisätietoa suoraan Ruotsin merimiesliiton työttömyyskassalta.
  3. Ilmoita Suomen Merimies-Unionin jäsenrekisteriin kirjallisesti, että olet siirtänyt jäsenyytesi Ruotsiin. Ilmoituksesta tulisi ilmetä nimesi, osoitteesi, henkilötunnuksesi, SEKO:on liittymisajankohta, ilmoitus Kuljetusalan Työttömyyskassasta ja Suomen Merimies-Unionista eroamisesta sekä allekirjoitus ja päiväys.

 

Jos kyseessä on lyhytkestoinen sijaisuus/tuuraus Ruotsin lipun alla purjehtivalla aluksella, sinun ei ole välttämättä tarpeellista siirtää jäsenyyttäsi Ruotsiin. Ole aina yhteydessä SMU:n jäsenrekisteriin, jotta varmistut siitä, että olet vakuuttanut itsesi oikeassa maassa! Merimies-Unionin jäsenrekisteri palvelee sinua p. 09 6152 0257 / jasenrekisteri@smu.fi.

Kuinka toimia, jos jäät työttömäksi Ruotsin lipun alla purjehtivalta alukselta ja asut edelleen Suomessa?

Jos jäät työttömäksi ja olet jäsen, eli vakuutettu ruotsalaisessa työttömyyskassassa, sinun tulee menetellä seuraavasti:

  1. Työn päätyttyä ilmoittaudu Suomessa työ- ja elinkeinotoimistoon työttömäksi työnhakijaksi.
  2. Ota välittömästi myös yhteyttä Suomen Merimies-Unionin jäsenrekisteriin. Sinulle postitetaan liittymislomake, jotta voit hakea Suomen Merimies-Unionin ja Kuljetusalan Työttömyyskassan jäsenyyttä niin pian kuin mahdollista. Jäsenyys pitää siirtää Suomeen viimeistään 8 viikon kuluessa siitä, kun työ Ruotsin lipun alla olevalla aluksella on päättynyt, mikäli et halua menettää oikeuttasi työttömyysturvaan.
  3. Kun olet hoitanut jäsenyytesi kuntoon Suomessa ja haet Kuljetusalan Työttömyyskassalta päivärahaa, työttömyyskassa pyytää Ruotsista (SEKO) U002-lomakkeen, jolla todistat vakuutuskautesi Ruotsissa.
  4. Työsi päätyttyä Ruotsin lipun alla olevalla aluksella, sinun tulee itse toimittaa SEKO:n työttömyyskassalle työnantajasi täyttämä Arbetsgivarintyg (työnantajatodistus). Se on ainoa lomake, jonka ruotsalainen työttömyyskassa hyväksyy. Työnantajasi löytää lomakkeen osoitteesta www.sekosakassa.se. Ellei lomaketta toimiteta SEKO:n kassalle täytettynä, he eivät kirjoita vakuutuskausistasi U002-lomaketta ja toimita sitä Kuljetusalan Työttömyyskassalle. Kuljetusalan Työttömyyskassa ei voi hoitaa puolestasi tätä työnantajatodistusasiaa.
  5. Ensimmäisen etuushakemuksen tarvittavine liitteineen voit toimittaa Kuljetusalan Työttömyyskassalle sen jälkeen, kun olet ollut vähintään 2 viikkoa työttömänä työnhakijana TE-toimistossa. Hakemukseen täytyy liittää palkkatodistus, jonka kirjoittaa ko. varustamon palkkakonttori (tulee olla täytettynä TYJ:n lomakkeelle) ja kopio työsopimuksesta. Katso muut mahdollisesti tarvittavat liitteet täältä.

 

Päiväraha-asiasi käsittelyaikaan vaikuttaa siis se, kuinka itse hoidat jäsenyys- ja vakuutusasiasi kuntoon ja kuinka huolellisesti täytät hakemuksen.

Kuinka toimia, jos muutat toiseen EU-maahan ja purjehdit kyseisen maan lipun alla olevalla aluksella?

Jos esimerkiksi muutat Ruotsiin tai Tanskaan ja purjehdit asuinmaasi lipun alla olevalla aluksella, sinun on haettava työttömyyskassan jäsenyyttä asuinmaassasi eli työskentelymaassasi, jotta työttömyysvakuutuksesi on kunnossa ulkomailla asumisen ja työskentelyn aikana ja jotta voit tarvittaessa siirtää vakuutuskautesi Suomeen tänne palatessasi. Sinun tulee toimittaa eroilmoitus Suomen Merimies-Unionin jäsenrekisteriin, kun olet saanut hyväksymisen jäsenyydestä paikalliselta työttömyyskassalta.

Jos muutat Suomeen takaisin viiden vuoden kuluessa, olet Pohjoismaisen työttömyysvakuutussopimuksen perusteella ns. paluumuuttaja, joka voi lukea hyväkseen sen, ettei paluumuuttotilanteessa aseteta Suomen lainsäädännössä tarkoitettua 4 viikon työssäolovelvoitetta ennen etuuden maksamista, mikäli muutoin täytät etuuden saamisen ehdot. Tällöin etuutesi määrä lasketaan siitä palkasta, mitä sait, kun olit vakuutettuna muussa Pohjoismaassa.

Jos lähtemisestä palaamiseen on yli viisi vuotta, ennen etuuden maksamista Suomesta edellytetään vähintään neljän viikon kassan jäsenyys- ja työskentelyaikaa Suomessa. Tällöin etuuden määrä lasketaan Suomessa tehdystä työstä, kun oikeus on syntynyt.

Muista hakea välittömästi Suomen Merimies-Unionin ja Kuljetusalan Työttömyyskassan jäsenyyttä, kun muutat takaisin Suomeen, jotta työttömyysturvasi olisi kunnossa. Menettelytavat muutoin Suomeen palatessa ovat samat kuin edellisen kysymyksen kohdissa 1-5  on mainittu.

akt

 

itf

tatsi