Usein kysyttyä / Usein kysyttyä / Verokortit ja verotuspäätökset

Verokortit ja verotuspäätökset

Ansiopäiväraha, vuorottelukorvaus ja liikkuvuusavustus ovat ennakonpidätyksen alaisia etuuksia.

Työttömyyskassa saa jäsentensä verotiedot suoraan verottajalta vuoden alussa, mutta ennakonpidätysprosentti on tällöin määrätty palkkaa varten. Palkkaa varten määrätyn ennakonpidätysprosentin kohdalla vero pidätetään ansiopäivärahasta aina vähintään 25 % suuruisena.

Työttömyyden alkaessa kannattaakin usein hankkia muutosverokortti etuutta varten. Ansiopäivärahan, vuorottelukorvauksen ja liikkuvuusavustuksen ennakonpidätys toimitetaan tällöin muutosverokortin tietojen mukaisesti ilman ennakonpidätysprosentin korottamista.

Saat muutosverokortin etuutta varten nopeimmin Omaverosta verkkopankkitunnuksillasi tai sirullisella henkilökortilla. Palvelusta voi valita, että kortti toimitetaan suoraan kassalle.

 

Näin ansiopäivärahan ja vuorottelukorvauksen verotus toimii:

Etuudensaaja toimittaa työttömyyskassaan etuutta varten annetun muutosverokortin

Vero pidätetään muutosverokortin mukaan.

Etuudensaaja ei toimita työttömyyskassaan verokorttia.

Kassa käyttää vuoden alussa verottajalta saamiansa verotustietoja. Vero pidätetään kuitenkin vähintään 25 % suuruisena.

Etuudensaaja toimittaa kassaan palkkaa varten annetun muutosverokortin.

Vero pidätetään muutosverokortin mukaan, kuitenkin vähintään 25 % suuruisena.

 

Lisätietoa:

www.vero.fi

Miksi etuuksia verotetaan ankarammin kuin palkkatuloja?

Verohallinnon päätös ennakonpidätyksen toimittamistavoista ja määrästä 1.1.2017 alkaen

 

Valitse alta haluamasi verokortteihin ja verotuspäätöksiin liittyvä kysymys.

Olen uusi jäsen ja liityin kassan jäseneksi kesken vuotta. Tarvitseeko minun toimittaa verokortti kassalle, jos joudun työttömäksi?

Tarvitsee. Saamme jäsentemme ennakonpidätystiedot suoraan verottajalta vuoden alussa. Jos olet liittynyt kassan jäseneksi kesken verovuotta tai et ole ollut päivärahan saajana edellisenä verovuotena, meillä ei ole verotietojasi.

Tarvitseeko minun toimittaa kassalle vuodenvaihteessa verottajalta saamani alkuperäinen verokortti?

Ei tarvitse.

Työttömyyskassa saa jäsentensä verotiedot suoraan verottajalta vuoden alussa. Ota kuitenkin huomioon, että ennakonpidätysprosentti on tällöin määrätty palkkaa varten ja palkkaa varten määrätyn ennakonpidätysprosentin kohdalla vero pidätetään ansiopäivärahasta ja vuorottelukorvauksesta aina vähintään 25 % suuruisena.

Jos haluat, että etuuttasi verotetaan pienemmän prosentin mukaan, toimita kassalle etuutta varten annettu muutosverokortti. Silloin vero pidätetään muutosverokortin mukaisesti.

Miksi kassa pidätti ansiopäivärahastani veroa 25 %, vaikka verokortissani perusprosentti on 10?

Verohallinnon päätöksen mukaan ansiopäivärahasta ja vuorottelukorvauksesta ennakonpidätys on vähintään 25 %. Jos haluat, että etuuttasi verotetaan pienemmän prosentin mukaan, toimita kassalle etuutta varten annettu muutosverokortti. Silloin vero pidätetään muutosverokortin mukaisesti.

Missä tilanteissa kassa tarvitsee viimeksi vahvistetun verotuspäätöksen?

Verotuspäätös selvitysosineen tarvitaan, jos sinulla on maa- ja/tai metsätila tai sinulla on sivutoimista yritystoimintaa.

akt

 

itf

tatsi