Siirry sisältöön

Oikaisu AKT lehden 1/2022 numerossa julkaistuun kirjoitukseen koskien vuorotteluvapaata. Artikkelissa kerrottiin virheellisesti, että vuorotteluvapaalle jäävän yläikäraja olisi 60 vuotta. Tämä ei pidä paikkaansa vaan vuorotteluvapaalle jäävän yläikäraja on työeläkelain mukaisen vanhuuseläkkeen alaikäraja vähennettynä kolmella vuodella. Vuorottelijan yläikärajaa koskevaa säännöstä ei kuitenkaan sovelleta ennen vuotta 1957 syntyneisiin.

Esimerkki:

Vuonna 1960 syntynyt henkilö haluaisi jäädä vuorotteluvapaalle.  Hänen työntekijän työeläkelain mukainen vanhuuseläkkeensä alkamisen alaikäraja on 64 vuotta 6 kuukautta. Hänen tulee aloittaa vuorotteluvapaansa ennen kuin hän täyttää 61 vuotta 6 kuukautta. Vuorotteluvapaata ei voi aloittaa sen kalenterikuukauden päättymisen jälkeen, jona vuorottelija täyttää vanhuuseläkkeen alkamisen alaikärajan vähennettynä kolmella vuodella.

Työntekijän alin vanhuuseläkeikä määräytyy syntymävuoden perusteella seuraavasti:

1) vuonna 1960 syntyneellä 64 vuotta ja 6 kuukautta;

2) vuonna 1961 syntyneellä 64 vuotta ja 9 kuukautta;

3) vuosina 1962–1964 syntyneellä 65 vuotta;

4) vuosina 1965 ja sen jälkeen syntyneellä eläkeikä sidotaan elinajan odotteeseen.

Alimman vanhuuseläkeiän voit tarvittaessa tarkistaa omasta työeläkelaitoksestasi.