Om a-kassan / Om a-kassan / Kassans medlemskap

Medlemskap i en arbetslöshetskassa

Anslutning till en a-kassa

En förutsättning för att kunna få arbetslöshetsförmåner är att personen är medlem i en arbetslöshetskassa. Du för en anslutningsblankett från förtroendemannen på din arbetsplats, från förbundets regionkontor eller centralkontor eller genom att beställa ett anslutningspaket. Du kan fylla i den elektroniska anslutningsblanketten genom att välja länken:  Här mer om att bli en medlem i AKT och här mer om att bli en medlem i FSU. Det är även möjligt att ansluta sig endast till en a-kassa genom att skicka en skriftlig ansökan till kassan. Här är kassans anslutningsblankett som kan skrivas ut.

När personen vill bli en medlem i en arbetslöshetskassa, bör han/hon få sin försörjning genom lönearbete. Personen kan ansluta sig i fackförbundet redan under studier men medlemskapet i kassan kan börja först när personen börjar arbeta. Personen blir en medlem genom att fylla i en anslutningsblankett. I många fall är anslutningsblanketten samtidigt en fullmakt med vilken arbetsgivaren kan indriva medlemsavgiften från lönen. Ifall du inte vill att arbetsgivaren indriver medlemsavgiften från lönen, kan du betala medlemsavgiften själv.

Medlemsavgiftens procentsatser

År 2015 är medlemsavgiften i AKT: s fackförening och arbetslöshetskassa 1,80 % och i FSU:s fackförening 1,55 % och för enbart arbetslöshetskassans medlemmar 0,6 % av den beskattningsbara förvärvsinkomsten samt arbetslöshetskassans förmåner.

År 2016 är medlemsavgiften i AKT: s fackförening och arbetslöshetskassa 1,80 % och i FSU:s fackförening 1,55 % och för enbart arbetslöshetskassans medlemmar 0,65 % av den beskattningsbara förvärvsinkomsten samt arbetslöshetskassans förmåner.

Om yrkesområde ändras eller du inleder företagsverksamhet

Om ditt yrkesområde ändras, är det ändamålsenligt att ansluta sig till den fackföreningen/arbetslöshetskassan som fungerar inom det området som du arbetar inom. Om personen vill ansluta sig till en företagarkassa, bör han/hon vara företagare. Om personen byter kassa inom en månad, kan han/hon tillgodoräkna alla medlemskaps- och arbetsperioder i den nya kassan. I Finland finns det två arbetslöshetskassor för företagare Yrkesutövarnas och företagarnas arbetslöshetskassa www.ayt.fi och Företagarnas Arbetslöshetskassa i Finland www.syt.fi.

akt

 

itf

tatsi