Siirry sisältöön

Työttömyyskassan vaihtaminen

Ammatinvaihto

Palkansaajan on tarkoituksenmukaista järjestäytyä sen alan ammattiliittoon/työttömyyskassaan, jonka toimi- tai sopimusalalla hän työskentelee. Kun siirryt työskentelemään AKT:n, PAU:n tai SMU:n sopimusalalle ja liityt liiton sekä työttömyyskassan jäseneksi, hoidamme valtuutuksellasi eron edellisestä ammattiliitosta/työttömyyskassasta puolestasi.

Mikäli valtuutuksen sijaan eroat aiemmasta työttömyyskassasta itse, muista liittyä uuden kassan jäseneksi yhden kuukauden kuluessa erosta, jotta aiemmin kertyneet jäsenyys- ja työskentelykaudet voidaan lukea hyväksesi uudessa kassassa. Jos kuukauden siirtymäaika ylittyy, aikaisempaa jäsenyys- ja työssäoloaikaasi ei voida lukea hyväksi.

Yritystoimintaan tai palkkatyöhön siirtyminen

Siirtyessäsi palkansaajasta yrittäjäksi, sinulle voidaan työttömyyden aikana maksaa ansiopäiväraha palkansaajana kertyneen työssäoloehdon perusteella, jos yrittäjän työssäoloehto ei ole täyttynyt ja yritystoiminnan aloittamisesta on kulunut alle 18 kuukautta. Voit jäädä tämän 18 kuukauden ajaksi palkansaajakassan jäseneksi tai siirtyä yrittäjäkassaan. Huomaathan, että yrittäjän työssäoloehto ei kerry palkansaajakassassa.

Siirtyessäsi yrittäjästä palkansaajaksi, sinulle voidaan työttömyyden aikana maksaa ansiopäiväraha yrittäjänä täyttyneen työssäoloehdon perusteella, jos palkansaajan työssäoloehto ei ole vielä täyttynyt. Voit jäädä työsuhteen alkaessa yrittäjäkassan jäseneksi tai siirtyä palkansaajakassaan. Palkansaajan työssäoloehto ei kuitenkaan kerry yrittäjäkassassa.