Siirry sisältöön

Usein kysyttyä

Sisältö tekstiä tähän

Voinko hakea ansiopäivärahaa etukäteen?

Et voi. Ansiopäivärahaa haetaan aina jälkikäteen joko neljän viikon tai kuukauden jaksoissa. Voit lähettää hakemuksen kassalle aikaisintaan viimeisenä haettavana päivänä. Ensimmäisen ansiopäivärahahakemuksen voit lähettää kassalle kuitenkin jo siinä vaiheessa, kun olet ollut työttömänä kaksi viikkoa maanantaista sunnuntaihin. Mikäli työttömyytesi alkoi keskellä viikkoa, täytä ensimmäinen hakemus kyseisen viikon loppuun sekä kahdelle seuraavalle viikolle.

Mikä ero on verkkopalvelun ansiopäivärahahakemuksella, ansiopäivärahan jatkohakemuksella (ei muutettava) ja ansiopäivärahan jatkohakemuksella (muutettava)?

Ansiopäivärahahakemuksia on verkkopalvelussamme kolmea eri tyyppiä.

Ansiopäivärahahakemus eli ns. alkava hakemus on sisällöltään jatkohakemuksia laajempi. Voit käyttää sitä silloin, kun:

  • haet ansiopäivärahaa ensimmäistä kertaa
  • et ole saanut vielä päätöstä ensimmäiseen hakemukseesi (järjestelmä ei tässä tapauksessa tunnista sinua vielä jatkohakijaksi)
  • edellisestä ansiopäivärahan maksusta on kulunut yli kolme kuukautta
  • edellinen maksusi on ollut muuta kuin ansiopäivärahaa

Ansiopäivärahan jatkohakemus (ei muutettavaa) on suppeampi kuin ns. alkava hakemus. Se on tarkoitettu kokonaan työttömille tai lomautetuille, joiden ensimmäinen hakemus on jo käsitelty ja jotka hakevat ansiopäivärahaa koko hakujaksolta (neljä viikkoa tai kuukausi). Hakemus aukeaa verkkopalvelussa valmiiksi esitäytettynä työttömyyskassan maksatusjärjestelmän tietojen mukaisesti joko neljän viikon tai kuukauden ajalta. Hakemuksen lähettämiseksi sinun täytyy vain painaa Allekirjoita ja hyväksy -painiketta.

Ansiopäivärahan jatkohakemus (muutettavaa) on niin ikään suppeampi kuin ns. alkava hakemus. Se on tarkoitettu mm. soviteltua ansiopäivärahaa hakeville tai kokonaan työttömille, jotka hakevat päivärahaa normaalia hakujaksoa lyhyemmältä ajalta (kuten esimerkiksi työn tai koulutuksen alkaminen). Hakemuksessa voit valita hakujakson jokaiselle päivälle tilanteeseesi sopivan selvityksen (esimerkiksi työssä+työtunnit/työtön/lomautettu/TE-palvelu ym.).